Vores Hamborg guide:

Michaelis Kirche med Fischmarkt til venstre i baggrunden.
Michaelis Kirche med Fischmarkt til venstre i baggrunden.
Bagsiden af rådhuset, Binnen- og Aussen-Alster.
Bagsiden af rådhuset, Binnen- og Aussen-Alster.
Filharmonien med den gamle bydel i forgrunden.
Filharmonien med den gamle bydel i forgrunden.
St. Nicholai tårnet med glaselevatoren.
St. Nicholai tårnet med glaselevatoren.
Karina på Landungsbrücken. Philharmonien i baggrunden.
Karina på Landungsbrücken. Philharmonien i baggrunden.
Sommeraften hygge på markedet på Reeperbahn.
Sommeraften hygge på markedet på Reeperbahn.

Hamborg er gennem de sidste 7-8 år blevet et af vore faste årlige udflugstmål. Kun halvanden times kørsel fra grænseovergangen ved Kruså, ligger en af europas fineste metropoler. Her er alt hvad man kan ønske sig. Kultur, masser af seværdigheder, alverdens restauranter i alle prislejer, shopping på alle niveauer, masser af hoteller, en kæmpe havn, kanaler, og flere broer end Venedig, Paris og London tilsammen.

Og så er centrum ikke større, rend at man kan gå sig tilrette. Ydermere er der et fint system af U- og S-bahn. Billetsystemet er ikke det letteste at gennemskue, men hjælpsomheden er stor hvis man kan en smule tysk.

Start med en drink eller en is på Jungfernstieg, ved bredden af Binnenalster. Jungfernstieg er gaden, hvor overklassefamilierne i gamle dage luftede deres døtre om søndagen, i håb om, at de ville blive set af passende bejlere. Sådan er det ikke mere, men hyggeligt er der her. Læg mærke til de fine gamle bygninger, som huser forretninger og varehuse.

Fra Jungfernstieg og mod syd, ligger alle mærkevareforretninger, langs med kanalerne. Neuer Wall, Grosse Bleichen mm hedder gaderne.

Lidt mod øst, på den anden side af Kleine Alster kanalen ligger rådhuspladsen med det fine gamle rådhus. Her er der altid mulighed for et lille stop, en pølse og en forfriskning, mens rådhuset betragtes. Absolut et must.

Lidt syd for rådhuset ligger Deichstrasse. En rigtig hyggelig gade, især i sommerhalvåret, med gode restauranter med udendørsservering. Bl.a. Deichgraf og Das Kontor, og vores foretrukne kaffested.

Ikke langt fra rådhuset, i nordlig retning, starter indkøbsgaden Mönckebergstrasse. Den går lige op til hovedbanegården, som dog ikke er særlig interessant, hvis man ikke ligefrem skal med toget.

På den anden side af banegården, stadig i nordlig retning, starter Sct. Georg kvarteret.

Her er indvandrere, ludere, og alle mulige udenlandske forretninger og restauranter. Især gaden Lange Reihe kan anbefales at besøge.

Syd for Neuer Wall og Grosse Bleichen ligger Hamborgs vartegn, Michaelis Kirche, eller Hamburger Michel. Snyd endelig ikke jer selv for en tur op i tårnet. Udsigten er fantastisk. Øverste etage lige under udsigtsplatformen kan faktisk lejes til arrangementer, fester mm.

Syd for kirken ligger det Portugisiske kvarter med Ditmar-Koel-Strasse som hovedgade. Her er der virkelig gang i den om aftenen på de mange restauranter.

Lidt længere mod syd, på kanten af Elben, ligger Landungsbrücken. Her er altid mange mennesker, mange snackbarer, små restauranter med forskellige specialiteter, og naturligvis øl i lange baner. De bedste fich-brötchen fås på restauranten Brücke 10. Her er hyggeligt, og her kan man sidde og betragte skibstrafikken ud- og ind af den kæmpestore containerhavn.

Længere mod vest ligger de gamle fiskeauktionshaller, Fischmarkt. Her er grøntsags- fiske- og loppemarked hver søndag morgen.

Nord for Landungsbrücken ligger St. Pauli, som igen afgrænses mod nord af Hamborgs berømteste og frækkeste gade, Reeperbahn. Reeperbahn er beskidt, fyldt med lommetyve, liveshovs, frække biografer, øl, sprut og fulde mennesker. En sidegade til Reeperbahn i sydlig retning er David Strasse, og her ligger Hamborgs mest berygtede politistation, David Wache. Her skulle alle politielever tidligere tilbringe en del af deres uddannelse, for at hærdes til det barske liv.

Her ligger også gaden Herbertstrasse, som er ludergade nr. et. Omkring denne gade står luderne skulder ved skulder efter mørkets frembrud.

Nogle mennesker er lidt bange for området omkring Reeperbahn, men vi har nu aldrig oplevet tilnærmelsvis farlige situationer. Poliets tilstedeværelse er enormt i hele kvarteret.

Vi anbefaler:

Hotel:

Vores favorit er helt klart Motel One. Dem er der fem af i byen, og vi har boet på dem alle, ialt 11 gange. Den bedste beliggenhed fås på Motel One am Michel og på det nye på Fleetinsel, for enden af Neuer Wall. Der skal dog reserveres i rigtig god tid. Fælles for hotellerne er, at de er nye og moderne, fin morgenmadsbuffet og fine værelser. Ikke luksus, men alt er som det skal være. Og medarbejderne er de flinkeste. Ca. 120,- Euro for et dobbeltværelse med morgenmad.

Seværdigheder:

Havnerundfart fra Landungsbruecken. Tag den store rundfart som går hele havnen rundt og også kommer ind gennem Speicherstadt. Verdens største overdækkede lagerareal, bygget ude i Elben på tusinder af egetræspæle fra skovene i Nordtyskland.

Alsterfahrt. Sejltur over Binnen- og Aussen-Alster og videre op i Alsterkanalerne, forbi nogle af Tysklands flotteste og dyreste villaer. Snacks, øl og vand kan købes ombord.

Både afgår fra Jungfernstieg. Billetreservation så tidligt som muligt er en god ting på dage med godt vejr.

Alsterhaus på Jungfernstieg. Et fantastisk flot stormagasin på højde med de bedste. Her alle de gode mærker inden for stort set alle kategorier samlet på ét sted. Husk også gourmet afdelingen på øverste etage. Her er alt det gode man kan tænke sig, samt en fin restaurant med en buffet med alverdens retter. Flink betjening, dejligt miljø og super mad. Et rigtig fint og ikke særlig dyrt frokoststed.

Spadseretur gennem den gamle Elbtunnel. Tunnellen bruges i dag til gående og cyklende trafik. Da den var i brug for biltrafik, var det to rør. Et nordgående og et sydgående. I øjeblikket er der kun ét rør åbent, da det anset er under renovering. Nedgang ved Landungsbrücken.

Spadseretur på Reeperbahn og David Strasse sent på aftenen.

Spadseretur i Hafencity og Speicherstadt. Her er hyggeligt både sommer og vinter. Gå blandt nye bygninger med flot arkitektur, side om side med de gamle lagerhuse i Speicherstadt.

Besøg også Elbphilharmonien. Der er offentlig adgang til udsigtsområdet halvvejs oppe, mod et lille beløb i entré. Bestil og betal billet via hjemmesiden. Udsigten over byen er super.

Besøg i Miniatur Wunderland i Hafencity. Miniature landskaber fra hele Europa på 1.500 kvm i 3 etager. 16 km jernbanespor, 14.450 vogne, 9.250 biler, 263.000 figurer. Det er fantastisk, men det mest fantastiske er detalje-rigdommen. Her kan man gå og kigge og overraskes i timevis. Fra 2000 til 2015 er der brugt 580.000 arbejdstimer på anlægget. Og gå bare derind, selvom du ikke interesserer dig for modeljernbaner. Alle er lige facinerede. Det er et must når man er i Hamborg.

Byrundtur med åben dobbeltdækkerbus. Busser afgår fra nordsiden af hovedbanegården.

En tur i tårnet på Hamburger Michel. Der er både trapper og elevator.

En tur i tårnet på ruinerne efter St. Nicolai kirken. Der kører en glaselevator inde i tårnet til udsigtsplatformen 66 m oppe. Det er Hamborgs bedste, og højeste, udsigt. Koster omkring 5 Euro/pers., men er absolut pengene værd.

Weihnachtsmarkt: Julemarkedet i Hamborg er kæmpe stort og spændende. I hundredevis af boder med handlende, samt enorme mængder af Bratwurst, Sauerfleisch, Pfannkuchen, Spanferkel, Glühwein, Punch og Feuerzangenbowle.

Især markedet på på Rathausplatz er flot, men også Jungfernstieg, Gänsemarkt, Mönckebergstrasse, Fleet, og ikke mindst St. Pauli markedet på Reeperbahn skal besøges. Sidstnævnte har sin helt egen stemning og miljø. Der er helt vildt mange mennesker alle steder, så man-tor anbefales.

Markedet på Reeperbahn, som afholdes hver onsdag i hele sommerhalvåret. Besøg det om aftenen, og nyd den fantastiske og helt uformelle stemning. Et must om sommeren.

Restauranter:

Rialto

Michaelisbrücke

Restauranten ligger i hjørnet af et stort hus med imponerende stuk og gesimser. Et af de få der har overlevet 2. verdenskrig. I sommermånederne serveres der ude på broen over Fleet. Spisekortet er ikke stort, men her får med faktisk gourmet til lavpris. Det er virkelig godt, og medarbejderne er flinke. Super restaurant.

L'Osteria

Bleichenbrücke

Restauranten er en del af en kæde med restauranter i forskellige byer i tyskland. Bl.a. ligger der én mere på Dammtorstrasse, men den er ikke særlig hyggelig. Det er denne derimod, og terrassen ud mof Bleichenfleet er super om sommeren. Og maden er Italiensk og super god. Hvis man er til pizza, så er denne restaurant absolut et must. De er store, tynde, sprøde, ikke overfyldte, og så smager de fantastisk. Måske de bedste nord for Alperne....

Men kom tidligt, eller husk at reservere bord.


Cafe Paris

Super frokoststed, kun ganske få hundrede meter øst for rådhuset. Miljøet er typisk fransk og det samme er retterne. Miljøet er helt specielt i det gamle slagteri. Der er fliser med fine motiver på både vægge og loft, og det gir en helt speciel akustik. Konstant høres klirren af bestik og tallerkener, som overdøver det meste.

Prøv f.eks. deres rørte tartar, som mod en lille merpris røres af tjeneren ved bordet. Det smager fantastisk og er en fin oplevelse.

Bordbestilling til frokost efter 13:00 er som regel ikke nødvendig.

Picasso

Rathausstrasse, lidt længere op ad gaden end Cafe Paris:

Ægte Spansk restaurant, med virkelig veltillavet tapas, samt mange andre gode originale Spanske retter. Bordbestilling nødvendig. Har spist frokost her to gange, og begge gange var det over forventning.

Parlament

I kælderen under rådhuset:

Virkelig god typisk tysk mad og flinke medarbejdere. En helt speciel stemning i de store lokaler med hvælvinger og højt til loftet. Fantastisk akustik i de flotte lokaler. Selv med 100 mennesker i restauranten, kan man tale ubesværet sammen. Fine portioner, flot anretning, og lidt dyrt.

Das Dorf

Lange Reihe 39:

Ægte tysk restaurant med typiske retter fra Hamborg. Her serveres bl.a. den originale skipperlabskovs med sild. Restauranten ligger i en kælder er lidt trang, og har et helt specielt miljø med bronzefarvede vægge. En anderledes og sjov oplevelse med mad i god kvalitet.

Nord Coast Coffee Roastery

Deichstrasse 9:

Lækkert kaffehus med eget risteri, som også serverer lette retter. Beliggende i den gamle bydel mellem rådhuset og Elbphilharmonien.

Del siden