Frauenkirche
Frauenkirche
Katedralen
Katedralen
Semper-operaen
Semper-operaen
Dresdner Zwinger
Dresdner Zwinger
Palais grosser Garten
Palais grosser Garten
Dresden set fra Elben
Dresden set fra Elben
Bastei Brücke
Bastei Brücke
Bastei
Bastei
Udsigtsplatformen på Bastei
Udsigtsplatformen på Bastei
Undervejs op i Bastai
Undervejs op i Bastai
Undervejs i Bastai
Undervejs i Bastai
Schrammstein i baggrunden
Schrammstein i baggrunden
Undervejs i Schrammstein
Undervejs i Schrammstein
Grosses Schrammstein Tor
Grosses Schrammstein Tor
Undervejs i Schrammstein
Undervejs i Schrammstein


Dresden og Sächsische Schweiz 2023


Sensommertur til Dresden og Sächsische Schweiz i det smukkeste sensommervejr med drivende skyer og blå himmel, og over 20 gr. hver dag. Fire dages ophold lige i centrum af Dresden. Lad det være sagt med det samme. Dresden er virkelig et besøg værd. Fantastisk flot renoverede gamle barok-bygninger overalt i centrum. Vi har set og gået blandt milliarder af gamle mursten i størstedelen af Europa, men aldrig har vi set noget lignende. Faktisk føler man sig i en by uden for Vesteuropa. Det er en sjov fornemmelse, når sproget og alle skiltene så er på tysk. Vi skulle i hvert fald af og til minde hinanden om, at vi var i Tyskland. Men det er en virkelig god og anderledes oplevelse. Vi kommer i hvert fald gerne igen.
Som sagt er byens centrum virkelig fantastisk med Frauenkirche, Residenzschloss, Kathedralen, Semperoperaen, Zwinger, Kunstakademie, Brülsche Terrasse, og mange flere. Her er virkelig noget at se på.
Når alt dette er besigtiget, er en tur i Stadtpark på sin plads. Parken er kæmpe stor, og på f.eks. en søndag er der vældig livligt af alle slags besøgende. Der kører forskellige mini-tog rundt i parken, som tager passagerer med, og ude ved Palais-teich, finder man den gamle hyggelige Sommercafé am Palais-teich, hvor man er nødt til, at sætte sig for en forfriskning og/eller et stykke mad. Her er ægte Biergarten stemning på en sommerdag.

En tur på Brülsche Terrasse er også et must, og på en fin dag er en forfriskning på en af cafeerne, med udsigt over Elben, simpelthen et must.

Der er også mulighed for forskellige sejlture på Elben. Skibe afgår fra Terrassenufer lige neden for Brülsche Terrasse. Vi prøvede en ”Stadtrundfahrt”, dvs en tur ud til Blasewitz ved broen ”Blaues Wunder” og tilbage igen. Den tager halvanden time, og koster 23 Euro/pers. Den vil vi ikke anbefale, da der ikke er ret meget at se på.

 

Sächsische Schweiz er området syd for Dresden ned mod den Tjekkiske grænse. Det er et stærkt kuperet område, hvor de for området karakteristiske sandstensformationer rager op af skovene som en slags tårne. Det højeste punkt er Grosse Zschirnstein med 562 m. ikke langt fra grænsen til Tjekkiet.

Området er som skabt til vandring og naturoplevelser, og det var også en af årsagerne til vores besøg. Vi besøgte ”Bastei”, ”Kuhstall” og ”Schrammstein,” og det førte os ud gennem mange små hyggelige landsbyer.

 

Bastei er et must. Her er virkelig flot. Højeste punkt er 194 m over Elben, og 305 moh. Fra toppen er der lodret fald direkte i Elben. Uanset hvor mange bjerge man har gået i, er disse sandstensformationer en oplevelse. De er nemlig helt anderledes. Se billeder.

Vi anbefaler at parkere i kurbyen Rathen. Husk mønter til parkeringsautomaten, - andre betalingsmidler kan ikke anvendes. Tag så den specielle færge, som drives af strømmen i Elben, over på den anden side. Følg her skiltene mod Bastei. Det er en tur på mindst en time hver vej, afhængig af kondition, næsten udelukkende på trapper. Husk at nyde udsigtspunkterne undervejs. Kort før toppen kommer man til selve attraktionen, Basteibrücke.

På toppen belønnes man med et fantastisk view fra platformen aller yderst. Der kan købes mad og forfriskninger deroppe. Der er ca. 5 km t/r.

Hvis man ikke er for godt til bens, kan man også køre til Parkplatz Bastei, og så gå de sidste par hundrede meter.

 

Kuhstall er områdets største klippehule øverst oppe på et bjerg. Kør til parkeringspladsen Lichtenhain Wasserfall, og gå derfra. Vejen fra parkeringspladsen foregår i skov, og er forholdsvis stejl, men rimeligt jævn. Der er ikke nævneværdig udsigt undervejs. Det er der heller ikke fra hulen. Fra hulen går der en stige op mellem to klipper, til en udsigtsplatform. Himmelsleiter hedder stigen. Vi var ikke deroppe.

 

Schrammstein er også et must. Kør til Ostrauer Parkplatz, og gå derefter i retning Restaurant Schrammsteinbaude. I øvrigt et fint sted at tanke op med både vådt og tørt før bjergbestigningen. Godt og forholdsvist billigt. Herfra lidt ned ad vejen, og til venstre ad Klüftelweg ved skiltet Schrammsteine. Her starter turen til Grosses Schrammsteinstor og videre til Schrammsteinsaussicht. Turen foregår fortrinsvis på trapper op til Schrammsteinstor, hvorefter der er en lettere strækning en del af vejen til Schrammsteinsaussicht. På sidste etape ud til udsigten går/klatrer man på klipper med gelændere. Det er ikke for alle. Vi tog ikke sidste etape, da Karina helst vil have begge ben solidt plantet på jorden.

Men turen dertil er spektakulær, da der fortrinsvis vandres i kløfter mellem de meget specielle sandstensklipper. Turen er ca. 7 km t/r. Der kan også vandres en anden vej tilbage som så forlænger turen med omkring en km. Vi anbefaler vandrefodtøj og vandrestave.

 

Indkvartering:

Der er virkelig mange hoteller og pensioner både i Dresden og ude i området langs Elben. Vi valgte Hilton i Dresden, da det var det eneste centralt beliggende i byen med plads til os, og et tilsyneladende godt tilbud. Det er et ældre lidt slidt hotel, hvor det ser ud til, at tiden har stået lidt stille i mange år. Fordums tiders storhed og fornemhed fornemmes tydeligt, men vi savnede fuldstændig waauw-fornemmelsen og lækkerheden.

 

Restauranter:

Her gælder det samme som i alle andre byer på kloden, - spis aldrig lige i centrum hvor turisterne flokkes. Så er i rimelig sikre på en gang turistaffodring.

 

Vi fandt Restaurant Mamma-mia, en pastarestaurant, hvor mamma står i et hjørne og laver pastaen, og alle er Italienere. Vi spiste der to gange, og det var helt perfekt.

 

En filial af vores foretrukne pizzarestaurant i Tyskland, l’Osteria, ligger også her. Kan bestemt også anbefales.