Amsterdam juni 2017/19

Cyklernes by
Cyklernes by
Fra kanalerne
Fra kanalerne
Husbåde i massevis
Husbåde i massevis
Fra kanalerne
Fra kanalerne
På hyggelig kanalrundtur
På hyggelig kanalrundtur
Red Light District
Red Light District
De specielle smalle huse
De specielle smalle huse
Cykelparkering ved Central Station
Cykelparkering ved Central Station
Restaurant De Belhamel
Restaurant De Belhamel
Interiør fra Motel One
Interiør fra Motel One
Byer opleves bedst til fods
Byer opleves bedst til fods

Årets første byferie skulle i 2017 gå til et nyt sted. Valget faldt på Amsterdam på grund af de mange kanaler, flotte huse og ikke mindst muligheden for at køre dertil. Der er jo fine motorveje hele vejen, omend trafiksituationen i især Tyskland har udviklet sig til noget af en prøvelse.

Vi kørte fra A1 ved Dreieck Ahlhorner Heide/Cloppenburg, for at følge 213/402 Til Meppen, hvor vi havde planlagt at spise frokost på den gamle kro Altes Gasthaus, Rōmerstrasse 1, i Giese. Det var ikke nogen god ide. 213 er fyldt fra ende til anden med lastbiler, og farten er ca. 65 km/t. i begge retninger. Vejen er god men snoet, og landskabet er smukt, men gør det kun, hvis i har god tid.

Altes Gasthaus i Giese var derimod en god oplevelse. Dette gamle traktørsted, lige ved floden Hase, serverer fine veltillavede ægte egnsretter til absolut rimelige priser. Der er super hyggeligt i de gamle lokaler og flink og venlig servering. Men ligesom i de fleste andre steder i Tyskland, uden for byerne, tager de ikke imod betalingskort, så husk kontanterne.

I Amsterdam bookede vi både i 2017 og -19 værelse på vores første-valg i Tyskland, Motel-One. Og det kan ikke være lettere. Husk booking 6 mdr. i forvejen hvis i vil have værelser midt i ugen, og op til et helt år hvis det er i weekenden. Hotellet ligger lige for enden af motorvejen, i udkanten af centrum, og lige ved siden af togstation Rai, som har forbindelse til hele byen.

Turen ind til centrum gøres med sporvognen som heddder Tram. Den tager 20 min. til Central-stationen, som ligger på havnen i city. Køreturen er ganske hyggelig. Klokken ringer hver gang den starter, og man ser en masse af byen undervejs. Køb en 24-timers billet, det er langt det billigste. Billetter købes hos konduktøren bagerst i sporvognen. Husk også at checke ind og ud hver gang i stiger af og på.

Amsterdam er en hyggelig og smuk by. Rent og pænt overalt, smukke velholdte huse, de mange kanaler, på hollandsk ”Grachten”, med omkring 2500 husbåde, 1700 broer og 75.000 elmetræer der flankerer kanalerne. Det giver et helt specielt miljø. Tror ikke det kan opleves andre steder.

Trafikken er også helt speciel, idet der ikke er ret meget bil-trafik i centrum og i de små gader. Der er derimod en virkelig tæt og konstant trafik af cykler (Cykel=Fietse). Enkelte knallerter (Brum-fietse), er der også, men det er cyklerne det gælder i Amsterdam. Aldrig har vi set så mange cykler.

I Amsterdam gælder det, som i alle andre storbyer, at søge lidt væk fra hovedgaderne Damrak og Kalverstraat, og ud i de små hyggelige gader. Og dem er der mange af. Især kvarteret De ni Gader (De Negen Straatjes) som ligger umiddelbart syd for Raadhuisstraat kan anbefales til shopping. Her ligger også flere udmærkede cafeer og restauranter.

Butiksgaden Leidsestraat, som starter ved blomstermarkedet er også en rigtig fin shoppinggade

Blomstertorvet på Singel er også et besøg værd.

Et andet must er Red Light District lige øst for den gamle kirke De Oude Kerk. Og tag det nu helt roligt, for her er virkelig hyggeligt, rent og pænt. Pigerne står bag låste glasdøre, og man oplever ingen påtrængenhed nogen steder fra. Tag en drink på en af cafeerne, og oplev den specielle stemning. Der er mest ”gang” i kvarteret efter mørkets frembrud.

I Amsterdam skal man på kanalrundfart, og mulighederne er mange. De fleste både sejler fra kanalerne lige foran Central-stationen. Men der er også andre muligheder. Fra Amstel 51, lige ved de gamle sluser, lidt øst for Rembrandtplein, sejler der åbne både til lidt billigere pris end de traditionelle, og hvis man vælger Premium Cruise til 20€, er der fri bar undervejs. Det er virkelig hyggeligt og samtidig rigtig sjov. Der er lidt guidning på engelsk, og de unge mennesker svarer gerne på alle spørgsmål. www.boatamsterdam.com

Vi spiste forskellige steder både til frokost og aften, og udvalget af restauranter er stort. Vi kan anbefale restaurant Moeders i Rosengracht, som er specialiseret i hollandske retter. Restauranten er tapetseret med billeder af mødre fra gulv til loft. Her er hyggeligt, maden fejler bestemt ikke noget, og medarbejderne er virkelig flinke. Bordbestilling er nødvendig.

Restaurant og café De Doffer i Huidenstraat, kan ligeledes anbefales.Det er et godt frokoststed.

På De Belhamel i Brouwersgracht spiste vi både frokost og aftensmad. Det er et niveau over ovenstående, og det er priserne også. Men det er rigtig godt. Restauranten har nogle få borde helt ude på kanten af kanalen som også kan reserveres. Det er ikke det værste sted man kan opholde sig.

Alt i alt en dejlig by med en imødekommende befolkning som alle taler rigtig godt engelsk. Prisniveau nogenlunde som i Tyskland, måske en anelse over, og betalingskort modtages alle steder. Og oven i det hele får man en duft af sjov tobak overalt....

Amsterdam, we will be back.

Del siden